Zobacz temat
|
Tester do serw
|
|
| Jacek |
Dodany dnia 24/01/2015 00:29
|
|
Użytkownik Postów: 64 Data rejestracji: 06.07.2014 |
Witam szanowne grono. Z racji tego, że ostatnio składam nowy model i przy zakładaniu serw potrzebowałem je wycentrować nie mając jeszcze odbiornika potrzebowałem jakiegoś urządzenia, które by to zrobiło. Ponieważ wymontowywanie odbiornika z innych modeli jest nieco irytujące, a kupienie gotowego testera do serw nie wchodziło w grę postanowiłem improwizować. Pomyślałem sobie, że skoro trochę grzebię się w elektronice i mikrokontrolerach to zbuduje coś samemu. Może troszkę na początek o sterowaniu serwa. Serwa modelarskie sterowane są za pomocą impulsów o zmiennej długości, czyli impulsy, co 20ms, o długości od 1 do 2ms. Poniżej przedstawiam wygląd takiej ramki sterującej: [img]http://images66.fotosik.pl/548/1e6f083360a2c4b6m.jpg[/img] is not a valid Image. Sygnał o długości 1ms przesuwa orczyk serwa w swoje skrajne położenie (np. lewe) Impuls o długości 1,5ms centruje serwo a impuls 2ms przesuwa orczyk w przeciwne skrajne położenie (np. prawe). Początkowo zbudowałem sobie prosty tester na niezawodnym timerze NE555 z potencjometrem. Niestety wycentrowanie tym serwa graniczyło z cudem ze względu na brak stałego sygnału, który odpowiadałby centralnemu położeniu serwa a ustawienie tego sygnału za pomocą potencjometru bez podłączenia oscyloskopu jest niemożliwe. Pomyślałem sobie, że pójdę w stronę mikrokontrolera, który na jednym ze swoich wyjść ustawi stały sygnał 1,5ms odpowiadający ustawieniu serwa w położeniu neutralnym, a na drugim za pomocą przycisków będę miał możliwość płynnego sterowania obrotem serwa i w przypadku naciśnięcia obu przycisków szybkiego wycentrowania. Przeszukałem tematy w Internecie i trafiłem na projekt, w którym serwo automatycznie samo poruszało się od prawej do lewej strony a schemat był banalnie prosty do złożenia wiec siadłem do komputera, przerysowałem schemat do programu Eagle CAD po czym rozrysowałem ścieżki i w ciągu godziny za pomocą metody termotransferu i trawienia miałem gotowa płytkę. Mikrokontroler wygrzebałem z szuflady i wziąłem się za programowanie. Ruszające się serwo nie bardzo było mi przydatne, bo radaru nie robiłem wiec musiałem program napisać pod swoje konkretne zastosowanie. Po kolejnej godzinie główkowania miałem gotowy wsad do uC. Zaprogramowałem uC i przeszedłem do testów. Podłączyłem serwo, a układ zasiliłem z ładowarki USB z telefonu. Serwo się samoczynnie wycentrowało, więc myślę sobie "...jesteś na dobrej drodze..." Nacisnąłem najpierw jeden przycisk, serwo przekręciło się powolutku w lewo, naciskam drugi serwo obróciło się przeciwnie. Nacisnąłem oba i serwo się wycentrowało, czyli program działa prawidłowo. Pochwaliłem się koledze Rafałowi, że posiadam cos takiego i że mogę zbudować jeszcze jedno. Ponieważ ciężko czasami znaleźć stabilne napięcie 5V a większość pakietów LI-POL niestety nie daje nam takiego napięcia Rafał poprosił mnie czy nie zbudowałbym testera, który można by zasilić np. z balansera lub innego źródła, które byłoby pod ręka. Pomyślałem sobie, "czemu nie?". Posiedziałem jednego wieczoru nad programem i następnego dnia złożyłem układ, który można zasilić bezpośrednio z balansera pakietu 3S li-pol lub z zewnętrznego źródła o napięciu od 7V do 32V. Przedstawiam oba schematy, ten pierwszy jest mojego autorstwa drugi zaczerpnięty z Internetu [img]http://images67.fotosik.pl/550/9fcb93a698dcb350m.png[/img] is not a valid Image. Gdyby ktoś chciał zbudować taki układ to mogę pomoc w programowaniu procesora itp. Niestety nie mam dobrego serwera na pliki to wsad mikrokontrolera mogę wysłać na email, jeśli ktoś będzie chciał to sobie zbudować. [img]http://images66.fotosik.pl/548/794609dd7c442188med.png[/img] is not a valid Image. Tutaj film z działania układu (Widać ze serwo uszkodzone przy skrajnym położeniu ):[youtube] Wersja minimalistyczna: [youtube]http://youtu.be/rB3ujH3ENJo[/youtube] Giles 202 OS MAX 55AX , Jumper 25 ASP S25AII, Mustang P51 Redox 900/1200KV
|
|
|
|
| Rafal |
Dodany dnia 26/01/2015 13:53
|
|
Administrator Postów: 231 Data rejestracji: 27.03.2012 |
Grejt dżob. E Jacek a co to widze, układ ma wyjście na dwa serwa? _ ![]() ![]() |
|
|
|
| Jacek |
Dodany dnia 26/01/2015 15:48
|
|
Użytkownik Postów: 64 Data rejestracji: 06.07.2014 |
Tak z tym że jedno wyjście jest regulowane a na drugim podawany jest staly sygnał który sluzy do centrowania serwa. Ma to sluzyc temu ze jak byś któryś ze sterów chcial ustawić w pozycji centralnej to zeby miec pewność ze serwo będzie caly czas w neutralnej pozycji to podłączasz pod to wyjście. Oczywiscie na drugim wyjściu jak klikniesz oba przyciski to serwo też się wycentruje ale przypadkiem mozna cos nacisnąć i sie przestawi a tak mamy pewność że zawsze jest po środku. Mozna to wejście zaprogramowac zeby na nim tez byl zdublowany sygnal z wyjścia regulowanego. Wtedy oba serwa będą krecily sie tak samo. Edytowane przez Jacek dnia 26/01/2015 15:54 Giles 202 OS MAX 55AX , Jumper 25 ASP S25AII, Mustang P51 Redox 900/1200KV
|
|
|
|
| Darek |
Dodany dnia 26/01/2015 20:37
|
|
Użytkownik Postów: 51 Data rejestracji: 12.09.2012 |
Nie wiem czy będzie jeszcze czas na latanie ![]() |
|
|