Zobacz temat

:: rc.pulawy.pl :: » Modelarnia » Elektryk
 Drukuj temat
rozmiar kółek
Darek
zamówiłem piankę elektryka, pierwszy raz na kółkach Uśmiech Kółka mają tylko 5 cm średnicy. Na początku będę ćwiczył start z płaskiego i pewnie damy rade, ale czy tyle wystarczy na starty z trawy? Jakie macie w swoich spalinach? Może od razu wymienić na większe?

Tomek
5cm?
duże...
Jaki model (rozpiętość i waga)?
Przy modelu do 1,5 kg wielkość kółek prawie nie ma znaczenia.

Lukasz
w razie "W" bedziemy kleić podwozie Szeroki uśmiech ze startem nie będzie problemu gorzej z lądowaniem
EDEK 540 , EXTRA 300S , i reszta kalmotów do drapania chmur..........Pokazuje językSzeroki uśmiechPokazuje język

Darek
Acromaster multiplexa. Waga całości będzie koło 1kg, rozpiętość nieco ponad metr. Wobec tego powinno być ok. Przyglądałem się podobnych rozmiarów spalinom startującym z trawiastego lotniska i wydawało mi się, że kółka miały sporo większe. Chodzi mi głównie o nierówność podłoża i możliwość przewrotki przy starcie lub lądowaniu. Dzięki za odpowiedź. Cóż, w takim razie jak zaliczę kreta to na za małe kółka wszystkiego nie zwale Uśmiech

Rafal
Leciutki jest,nieraz ciężko ruszyć jak kółko gdzieś się zapadnie, wystarujesz jak z procy, a przy lądowaniach będzie kłopot z kapotażem, choć to też zależy od tego jak bardzo będą wysuniete przez CG samolotu.

https://rc.pulawy.pl
Tomek
Acromasterem można lądować niemal w miejscu więc powinno być ok, najwyżej podeprzesz się nosem jak trafisz na dołek.
Spaliny są ciężkie i muszą mieć duże kola bo nie przeskoczą nad nierównością tylko każdy dołek to uderzenie w niego oponą .
Będzie ok.
W sobotę w Niebrzegowie oblot?

Rafal
Dzisiaj! Bo lepsza pogoda, prawie bezwietrznie chociaż aby 16'C, jutro będzie mocniej wiało.

Tomek - łoś nie zając, nie ucieknie, wklejaj silnik!

https://rc.pulawy.pl
Lukasz
to kiedy Oblot ????? Z przymrużeniem oka
EDEK 540 , EXTRA 300S , i reszta kalmotów do drapania chmur..........Pokazuje językSzeroki uśmiechPokazuje język

Darek
Dzięki wszystkim za rady. Zamówiłem w perfecthobby i przyjdzie dopiero w przyszłym tygodniu. Trzeba jeszcze wzmocnić przód sklejką, wybrać po jednym z pudełek z zapasowymi silnikami, regulatorami, pakietami, przetestować, bo nie ma przecież żadnej gwarancji, że to wszystko przypadkowe gra ze sobą. Kilka lądowań na twardym i zamelduje gotowość do lotu w Niebrzegowie. Patrząc na błyskawiczne postępy prac wydaje mi się jednak, że wcześniej na lotnisku pojawi się cień latającej świnki Uśmiech

Darek
Pianka oblatana na trawie! Zapastowałem dwa zdjęcia w galerii, niestety statyczne, bo zniecierpliwiony trymowaniem operator zaraz później odmówił współpracy przerzucając się na angry birds...
Tak jak pisaliście - Acromaster startuje jak z procy, za trzecim razem nawet szybciej niż jego podwozie, które pozostało na ziemi Uśmiech lądowanie na brzuchu, jak na piankę przystało - bez problemów. Mocowanie podwozia jest jednak badziewne i trzeba będzie poprawić, na razie dodatkowe podkładki i większa śruba powinny załatwić sprawę.

Pogoda w Niebrzegowie rano piękna, bezwietrzna, spodziewałem się spaliny idącej w górę za spaliną i huku jak na JFK a tu tylko grzybiarze, jaskółki, szpaki i myszołowy. Koniec sezonu, czy co?

Lukasz
bylismy ze spalinami ale po 15Szeroki uśmiech

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.32
Copyright RCpulawyTEAM © 2012 - 2021